tisdag 30 augusti 2011

Tamhundar dödar fler än vad Hajar gör!

Hajar är ju ganska skräckinjagande djur, de ser i alla fall ganska galna ut! Men hur farliga är de egentligen?

Dels har vi hittat en vetenskaplig artikel om att elefanter dödar ett hundratal människor i världen per år och hajar dödar mellan 4 och 10 människor per år. Det trodde ni inte va? Sen såg jag denna artikel som jag lånat ett stycke ur från SvD:

Fiskesubventioner är farligare än hajar

..."Det är något med hajar som får det mänskliga psyket att gå i spinn. De stora broskfiskarna har blivit något som vi älskar att frukta, och den senaste hajattacken innehöll onekligen alla ingredienser som krävs för att väcka världens nyhetsredaktioner. Ett nygift par, som just skulle flytta in i sitt nybyggda drömhus, hade rest till Seychellerna för att njuta av sin smekmånad. Men under en simtur anfölls maken av en tjurhaj, alltmedan den lyckligt ovetande hustrun solade på stranden. En båt lyckades undsätta mannen, men hans liv gick inte att rädda. Bara timmar senare kunde svenska medier rapportera om vad som omväxlande kallades ”mördarhajen” eller ”skräckhajen”.


Självfallet är dödsfallet en tragedi för den nybildade familjen och dess anhöriga, men det är ändå svårt att se någon rimlig orsak till panikrapporteringen. Av alla dödliga hot mot oss människor är hajen ett av de mest marginella. Antalet dödsfall per år ligger på något tiotal, vilket motsvarar ungefär hälften av antalet som dödas av tamhundar, enbart i USA. Jämfört med de faror vi helt frivilligt utsätter oss för – sprit, tobak, motortrafik – är hajfaran närmast skrattretande. Inte ens jämfört med andra stora djur utgör hajen något nämnvärt hot. Elefanter dödar hundratals människor varje år, utan att generera vare sig nyhetsrubriker eller skräckfilmer. Även i havsriket finns betydligt värre hot. Maneter dödar årligen mer än tio gånger så många människor"...


De trodde ni inte va?

1 kommentar:

Johanna sa...

Tro hur det är med vargarna och björnarna i Sverige... Dom är ju nästan lika farliga som en haj. Men ändå hujedamig, jag vill inte träffa någon av dom.